Kadang-kadang tekak kita ini mesti terasa mahu mencuba sesuatu yang baru. Yela, tak akan asyik makan benda yang sama je kan? Nak juga makan makanan ala-ala orang Korea.

Tidak salahnya kalau anda mencuba resepi anda sendiri dengan mencampur bahan-bahan yang lain mengikut citarasa anda sendiri.

Contohnya seperti resepi yang Abang Brian lihat di website myresepi.com yang berjaya menarik minat Abang Brian nak cuba di rumah nanti. 

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Rice cake @ garaetteok yang dah siap.
  • Fishball/Fishcake/Jejari ketam/atau yang seangkatan.Sayur-sayur kalau suka.
  • Minyak untuk tumis.
  • Bawang putih di ketuk atau hiris nipis.
  • Serbuk cabai.
  • Kicap.
  • Cuka (optional)
  • Garam.
  • Gula.
  • Kiub ayam @ ikan bilis
  • Air.

Cara penyediaan:

  1. Keluarkan rice cake dari peti.rendam dalam air.
  2. Bancuh serbuk cabai dengan sikit kicap dan sikit air agak-agak bagi pekat jadi pes cabai.
  3. Tumis bawang putih sampai naik bau.masukkan pes cabai tadi dan tumis.masa ni hati-hati jangan sampai cabai hangit.masukkan air sikit kalau rasa kering sangat supaya cabai tak hangit.kacau sampai cabai masak.
  4. Masukkan air agak-agak banyak mana jangan banyak sangat dan jangan sikit sangat mungkin dalam 1-2 cawan air.Masukkan garam gula,kiub ayam@ikan bilis dan cuka.
  5. Basuh rice cake yang rendam tadi.masukkan rice cake,fish ball @ fish cake,sayuran dan segala bahan sampingan yang nak guna masukkan semua.
  6. Rebus semua tadi dengan api sederhana sampai kuah dia jadi pekat.
 SELAMAT MENCUBA SEMUA!
Sumber : myresepi

Komen dgn Fesbuk

komen