Ramai yang ingat boleh kekal langsing apabila bekerja. Ini kerana bila bekerja, banyak bergerak dan melakukan aktiviti fizikal. Tak perasan ke, kebanyakan yang kerja di pejabat semuanya ‘sihat-sihat’ belaka? Itulah reality check nya.

Business Insider telah menyenaraikan 10 pekerjaan yang mempunyai level stres paling tinggi dan menjadi punca kenaikan berat badan.

1. Ejen pelancongan 

Siapa yang tak nak bekerja sambil melancong kan? Tapi, pekerjaan ini juga boleh buat anda makan dengan banyak. Dah kena perkenalkan tempat makan best, mestilah kena cuba banyak tempat makan kan?

2. Peguam 

Kerjaya sebagai peguam memang tidak akan lari daripada tekanan. Bila tertekan, buat apa lagi? Makan laaa.

3. Pekerja sosial 

Pekerjaan ini banyak menghabiskan waktu di pejabat dan di depan komputer. Nak makan pun kena makan depan komputer. Kerjaya ini tidak memerlukan banyak pergerakan. Sebab itu badan cepat naik!

4. Guru

Tidak dinafikan bahawa kebanyakkan guru berbadan berisi kerana mereka banyak menghabiskan masa di meja selain mengajar di hadapan pelajar.

5. Pekerja seni, pereka & arkitek 

Waktu makan pekerja bidang ini tidak teratur kerana waktu kerja mereka adalah fleksibel dan tiada waktu tetap. Banyak masa mereka di habiskan meja. Tak mustahil berat badan semakin naik.

6. Pembantu tadbir 

Pekerjaan ini juga mempunyai waktu yang fleksibel dan banyak masa dihabiskan di meja sahaja. Kerjaya ini banyak di dominasi oleh golongan wanita. Bila jumpa geng, memang selalu pergi makan la.

7. Saintis 

Pekerjaan professional seperti ini kadangkala membuatkan mereka lupa tentang tabiat pemakanan yang sihat. Disebabkan sibuk, mereka akan makan apa sahaja.

8. Pegawai polis 

Pegawai polis berdepan dengan macam-macam masalah. Disebabkan itu, pekerjaan ini antara pekerjaan yang paling stres. Bagi melawan tekanan, mereka akan makan. Anda mesti pernah nampak pegawai polis berperut boroi kan?

9. Pegawai perhubungan awam & pemasaran 

Pekerjaan ini dikatakan tidak terlalu banyak tekanan tetapi mereka perlu menghadiri pelbagai jenis majlis yang mempunyai ‘makan-makan’. Diberi makanan, takkan nak tolak pulak kan?

10. Pegawai teknologi maklumat 

Pekerjaan ini banyak menghabiskan masa di depan komputer dan tidak lari dari tekanan. Mereka sering bekerja hingga lewat malam dan membuatkan mereka mengamalkan tabiat pemakanan yang tidak sihat.

Tapi, ini semua hanya sekadar hiburan. , Jika anda pandai kawal pemakanan dan bersenam selalu, pasti berat badan anda tidak akan naik. Jangan salahkan pekerjaan anda pulak!

Sumber: hanasuva.com & Google (gambar)

Komen dgn Fesbuk

komen