Yoyo merupakan permainan yang tersusun dari dua cakram yang berukuran sama. Permainan yoyo adalah salah satu permainan yang popular di banyak negara. Walaupun secara umumnya yoyo ini dianggap permainan kanak-kanak, ada juga orang dewasa yang memiliki kemampuan professional dalam permainan ini.

1. Yoyo wujud sudah lama, tetapi baru terkenal di Amerika pada tahun 1929.

2. Nama yoyo berasal dari bahasa Tagalog Filipina yang mempunyai maksud ‘Mari’.

3. Nama yoyo diberi oleh warga Filipina juga iaitu Pedro Flores yang membuat perusahaan mainan di California, Amerika Syarikat. Pedro mula membuat mainan yoyo pada tahun 1928.

4. Yoyo pernah dibawa ke dalam pesawat ruang angkasa milik Amerika pada tahun 1985.

5. Yoyo merupakan mainan kedua yang diciptakan di dunia setelah boneka.

6. Yoyo pada awalnya diciptakan sebagai senjata untuk berburu. Namun kini, ia digunakan sebagai mainan.

7. Permainan yoyo yang sering dimainkan sekarang berasal dari negara China. Ia biasanya diperbuat dari kayu, besi atau tanah liat yang diberikan warna.

8. Dari China, yoyo dibawa ke Benua Eropa. Hal itu diketahui dari lukisan pada Pemerintah Raja Louis XVII dari Prancis tahun 1789. Dalam lukisan itu menggambarkan seorang anak yang berusia empat tahun bermain yoyo. Selepas itu namanya bukan yoyo tetapi Incroyable dan Emigrette.

9. Yoyo termahal di dunia berharga Rp160 Juta. Ia diperbuat dari bahan aluminium khusu untuk pesawat terbang Amerika Syarikat dan ditambahkan rem khas sehingga dapat memberikan respon kepada gerakan tangan dengan lebih cepat.

10. Dunia tergila-gilakan yoyo pada tahun 1990-an dan sebuah perusahaan bernama Yomega telah menciptakan pelbagai yoyo jenis baru atas populariti tersebut.

Sumber: brillio.net & Google (gambar)

 

Komen dgn Fesbuk

komen