Di bulan puasa ini, agak susah untuk kita merasa masakan yang dimasak.  Bila sampai ‘part’ untuk meletak garam, kita akan main agak sahaja. Kadang-kadang boleh terlupa sehingga dua kali kita masukkan garam. Lauk jadi termasin pula!

Haa. Jika anda mengalami masalah ini, gunakan cara-cara ini untuk selamatkan lauk pauk anda.

1. CUCI DENGAN AIR

Jika masakan anda terlalu masin, cuci sahaja bahan-bahan makanan yang ada dalam kuah tersebut dengan air. Caranya mudah sahaja, keluarkan daging, ayam atau sayuran dan bilas dengan air bagi mengurangkan rasa masin. Masukkan kembali ke dalam kuah yang telah ditambah dengan air.

2. TAMBAH KARBOHIDRAT

Sup terlebih masin? Selamatkannya dengan memasukkan hirisan ubi kentang, beras ( diikat dalam uncang) atau sedikit tepung. Ini kerana sumber karbohidrat ini berupaya menyerap rasa masin dan boleh membuatkan masakan anda kembali enak.

3. MADU/GULA

Jika anda memasak hidangan seperti sambal, rasa masin tersebut boleh dikurangkan dengan menambah sedikit gula atau madu ke dalam hidangan. Cuma elakkan dari terlalu banyak kerana takut makanan anda menjadi manis.

4. TAMBAH CECAIR

Untuk jenis hidangan berkuah, cara lain nak selamatkan lauk pauk anda adalah dengan menambah jumlah cecair pada kuah seperti air dan sos tomato. Tambah seadanya sehingga rasa masin berkurangan.

5. JUS LEMON / LIMAU

Rasa masam dari buah-buahan sitrus seperti lemon dan limau dapat mengimbangi rasa masin dalam masakan. Contohnya, jika kuah tomyam anda terlalu masin, perah jus limau nipis dengan secukupnya. Makanan anda akan bertambah enak.

Sumber: rasa.my & Google (gambar)

Komen dgn Fesbuk

komen