Begitu cepat masa berlalu. Terasa baru semalam kita mula berpuasa, harini sudah sibuk membuat persiapan untuk berhari raya. Buat wanita yang berkeluarga, bukan sahaja persiapan dirinya dibuat, malah keluarga juga harus diberi perhatian.

Pelbagai perkara harus dilakukan bagi memastikan sambutan Syawal sempurna dan berjalan lancar. Jom lihat senarai di bawah ini. Dah buat ke belum?

  1. Buat senarai semak, pastikan pakaian anak-anak dan keluarga semuanya telah lengkap.
  2. Keluarkan balang-balang kuih raya yang telah lama disimpan di dalam kabinet. Cuci bersih dan keringkan. Kemudian letak di suatu tempat yang mudah untuk anda capai bila tiba masanya.
  3. Kira berapa jenis kuih yang telah anda buat atau beli. Jika tidak cukup, boleh tambah sedikit lagi.
  4. Cuci langsir dan sarung kusyen agar bersih dan berseri.
  5. Lap habuk dan sawang pada dinding rumah. Beri tumpuan juga pada bahagian kipas kerana biasanya kipas banyak memerangkap habuk.
  6. Jika mahu mengubah gaya ruang tamu, alihkan kedudukan dan susun atur perabot agar terlihat lebih bergaya dan istimewa di hari raya.
  7. Sorok atau simpan, mana-mana barang atau perkakasan yang tidak digunakan agar ruang rumah lebih luas dan selesa.
  8. Pastikan duit raya telah ditukar di bank dan masukkan terus ke dalam sampul.
  9. Kereta telah di selenggara untuk pastikan perjalanan balik kampung selamat.
  10. Packing semua keperluan dan pakaian sepanjang berhari raya sehari lebih awal sebelum balik kampung. Jangan buat ketika saat-saat akhir bimbang ada pula yang tertinggal.

Sumber: keluarga.my & google (gambar)

Komen dgn Fesbuk

komen