Ramai yang mengeluh apabila coklat yang digunakan ketika membuat kek atau biskut tidak sempurna teksturnya.

Ini petua penting! Coklat tidak boleh terkena air sewaktu dipanaskan. Sebaik-baik cara mencairkan coklat adalah dengan menggunakan periuk bertingkat. Sekiranya tiada periuk berkenaan, bubuh coklat di dalam bekas kecil dan panaskan periuk atau bekas berisi air. Tidak perlu menutup bekas berkenaan kerana wap yang menitis dari penutupnya akan merosakkan coklat.

Mencairkan coklat terlalu lama diatas dapur juga boleh merosakkan kualiti coklat. Bagi memudahkan proses mencairkannya, pastikan coklat dibiarkan pada suhu bilik. Coklat hendaklah dipotong kecil dan sewaktu mencairkannya, kacau coklat sekali sekala agar tidak berketul-ketul.

Cairkan coklat menggunakan ketuhar gelombang mikro

Kaedah ini mudah dan lebih pantas. Tapi, tetap berhati-hati kerana coklat yang terhangus tidak boleh digunakan sama sekali. Timbang berat coklat dengan tepat agar masa mencairkannya juga bersesuaian.

 

50 g – 1 minit

100 g – 2 minit

200 g – 3 minit

Pastikan coklat dipotong kecil-kecil. Gunakan bekas khas dan jangan ditutup bekas berkenaan. Gunakan suhu tinggi untuk mencairkan coklat. Jangan risau kerana coklat yang sudah cair tidak akan berketul-ketul. Teksturnya agak berkilat menandakan coklat sudah boleh dikeluarkan dari ketuhar gelombang mikro. Pastikan coklat sejuk sedikit sebelum digunakan.

Coklat Ganache

Ganache sebenarnya perkataan Perancis yang bermaksud ‘cushion’. Bahan asas membuat kek Coklat Ganache lazimnya krim pekat atau krim putar bersama coklat masakan. Boleh enggantikannnya dengan bahan lain tetapi hasil dan kilauannya mungkin tidak sama.

Resepi Coklat Ganache

Bahan yang digunakan: 

  • 1250 g coklat masakan
  • 150 g serbuk koko
  • 425 ml air panas
  • Susu pekat manis secukupnya

Cara membuatnya:

  1. Cairkan coklat masakan terlebih dahulu.
  2. Bubuh serbuk koko bersama air panas dan susu.
  3. Kacau sehingga sebati.

Sumber: jelita.com.my & google (gambar)

Komen dgn Fesbuk

komen