Wanita sentiasa akan memastikan tiada bulu yang tumbuh meliar ditubuh, terutamanya di bahagian yang terdedah seperti kaki dan bawah lengan (jika memakai baju tanpa lengan). Yelah, malu kalau orang nampak. Dan, setiap bahagian yang ingin dicukur mempunyai teknik yang berbeza. Jom lihat antara langkah bercukur sebelum anda memulakan ‘aktiviti’ bercukur ini.

Sebelum Bercukur

Sebelum bercukur anda perlu membasuh bahagian berbulu dengan memancurkan air ke bahagian tersebut dan biarkan selama tiga minit. Kemudian sapu krim pelembap kulit, krim bercukur, minyak zaitun ataupun minyak kelapa dara dengan cara membulat. Proses ini bagi memudahkan cukuran di kulit. Produk berasaskan minyak adalah terbaik untuk semua jenis kulit.

Ketika Bercukur

Pastikan mata pisau pencukur adalah tajam dan tidak berkarat. Jika berkarat, sila tukar kepada yang baru. Mata pisau yang berkarat lebih bahaya dan akan merosakan kulit jika ianya luka. Jika anda mahu mencukur bawah lengan, pastikan ianya bersih tanpa sebarang peluh ataupun kesan deodoran. Untuk bahagian kaki, lebih elok jika anda melakukannya dalam posisi duduk dan meletakkan kaki sama paras dengan perut. Cukur dengan perlahan dan lakukan cukuran dalam satu arah.

Bahagian sulit

Bulu di bahagian sulit tumbuh agak bersepah. Jadi teknik bercukur dari arah berbeza-beza adalah langkah terbaik. Bersihkan dahulu bahagian sulit dengan sabun anti bakteria, keringkan dengan tuala bersih dan oles krim pencukur dengan rata. Mulakan cukuran mengikut arus bagi mengelakkan iritasi dan barulah bercukur menentang arus iaitu dari luar ke dalam untuk menanggalkan sisa-sisa bulu. Jangan lupa sesi terakhir, basuh semula bahagian sulit dengan sabun dan bedak bayi sangat mujarab selepas bercukur bagi mengurangkan iritasi.

Sumber: jelita.com & google (gambar)

Komen dgn Fesbuk

komen