Sebenarnya anda boleh menguruskan diabetes anda dengan memberi tumpuan kepada enam perubahan utama dalam kehidupan harian anda.

1. Makan sihat. Ini penting apabila anda menghidap diabetes, kerana apa yang anda makan mempengaruhi gula dalam darah anda. Tiada makanan yang dilarang sama sekali untuk diambil cuma cuba fokus pada makan hanya diperlukan oleh badan anda. Dapatkan banyak sayur-sayuran, buah-buahan, dan bijirin penuh. Pilih tenusu tanpa lemak dan daging tanpa lemak. Hadkan makanan yang tinggi gula dan lemak. Ingat bahawa karbohidrat menjadi gula, jadi perhatikan kandungan karbohidrat anda. Cuba untuk kawal setiap pemakanan anda. Ini lebih penting jika anda mengambil insulin atau ubat untuk mengawal gula darah anda.

2. Latihan. Sekiranya anda tidak aktif sekarang, sudah tiba masanya untuk bermula. Anda tidak perlu menyertai gym atau melakukan latihan fizikal yang berat. Hanya berjalan kaki, naik basikal, atau berkebun. Tetapkan matlamat anda adalah 30 minit setiap aktiviti cukup untuk menjadikan anda berpeluh dan bernafas lebih kerap sepanjang hari dalam seminggu. Gaya hidup aktif membantu anda mengawal diabetes anda dengan menurunkan gula darah anda. Ia juga merendahkan peluang anda untuk mendapat penyakit jantung. Tambahan, ia juga membantu anda mengurangkan berat badan dan mengurangkan tekanan.

3. Dapatkan pemeriksaan. Jumpa doktor anda sekurang-kurangnya dua kali setahun. Diabetes menimbulkan kemungkinan penyakit jantung pada anda. Oleh itu, belajar untuk membaca: kolesterol, tekanan darah, dan A1c (purata gula darah selama 3 bulan) anda. Dapatkan peperiksaan mata sepenuhnya setiap tahun. Berjumpa pakar untuk memeriksa masalah kaki anda seperti ulser kaki dan kerosakan saraf.

4. Menguruskan tekanan. Apabila anda tertekan, paras gula darah anda naik. Dan apabila anda cemas, anda mungkin tidak dapat menguruskan diabetes anda dengan baik. Anda mungkin lupa untuk bersenam, makan dengan betul, atau mengambil ubat anda. Cari cara untuk melegakan tekanan anda- melalui pernafasan, yoga, atau hobi yang mampu menenangkan anda.

5. Berhenti merokok. Diabetes membuat anda lebih cenderung mempunyai masalah kesihatan seperti penyakit jantung, penyakit mata, strok, penyakit buah pinggang, penyakit saluran darah, kerosakan saraf, dan masalah kaki. Jika anda merokok, peluang anda untuk mendapatkan masalah ini lebih tinggi. Merokok juga boleh membuatkan anda sukar untuk bersenam. Bercakap dengan doktor anda tentang cara-cara untuk berhenti.

6. Jika anda seorang yang kerap minum minuman beralkohol, anda perlu mengawal pengambilan minuman anda.

Sumber : https://www.webmd.com dan google (gambar)

Komen dgn Fesbuk

komen