Kanak-kanak dan permainan sukar dipisahkan. Mereka membentuk dunia tersendiri dengan permainan mereka. Ada kalanya mereka boleh leka berjam-jam lamanya dalam dunia khayalan ciptaan mereka.

Ada ibu bapa terlalu teruja membelikan pelbagai barangan permainan untuk si kecil yang baru pandai bermain. Anak-anak kecil tentu sahaja seronok dengan permainan yang diberikan tetapi terfikirkah anda, siapa tahu mereka mungkin menjerit kesakitan kerana kemalangan yang tidak diduga.

Alat permainan kanak-kanak kadang kala boleh mengundang padah sekiranya tidak berhati-hati memilihnya. Hakikatnya, bukan semua permainan sesuai untuk kanak-kanak.

Terdapat pelbagai barangan permainan yang dijual di pasaran sekarang disesuaikan dengan kanak-kanak mengikut usia dan jantina. Untuk anak lelaki, kereta mainan dan blok binaan mungkin sesuai bagi mereka manakala anak patung pula sesuai untuk anak perempuan.

Tip Pilih Permainan
1. Baca label pada permainan sebelum membelinya.
2. Elak beli mainan seperti anak patung yang mempunyai bulu yang banyak untuk anak berusia di bawah satu tahun.
3. Pilih permainan seperti baby gym yang boleh merangsang fizikal dan deria.
4. Beli permainan yang mempunyai permukaan yang tidak tajam.
5. Jangan membeli permainan yang mempunyai bahagian-bahagian kecil atau mudah tertanggal. Ia boleh membuatkan anak tercekik.
6. Bahan-bahan yang mempunyai toksik tidak sesuai dijadikan bahan permainan kerana boleh meracuni mereka.
7. Jangan beli permainan yang mempunyai cat yang mudah tertanggal.

Kemungkinan barang permainan yang berkualiti agak mahal harganya tetapi yang penting anak anda selamat semasa bermain. Dapatkan nasihat dan bantuan daripada petugas kedai untuk memilih permainan yang sesuai untuk anak.

Paling penting, sentiasa berada di sisi anak semasa mereka bermain. Ia akan membuatkan anak-anak rasa lebih dihargai selain keselamatan mereka terjamin.

Sumber : http://www.majalahpama.my dan google (gambar)

Komen dgn Fesbuk

komen