Antara makanan yang mengandungi gula tambahan adalah seperti biskut, bijirin, sos pasta, kek, coklat, gula-gula, minuman bergas dan jus buah-buahan. Tahukah anda, satu tin minuman ringan mengandungi lebih kurang lima sudu teh gula? Selain kes obesiti yang semakin meningkat, gula juga mempunyai kesan ang boleh dilihat dengan jelas.

Mengapakah pengambilan gula berlebihan tidak baik untuk kanak-kanak?

• Jika makanan manis dan bergula diperkenalkan kepada kanak-kanak terlalu awal, mereka akan lebih cenderung memilih makanan dan minuman manis dalam diet seharian. Manakala, kanak-kanak yang sering mengambil lebih buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan sihat tidak akan terlalu memilih dan cerewet.

• Gula mencetuskan keinginan untuk mengambil lebih banyak lagi makanan manis dan ini akan menjadi satu kitaran yang tidak sihat.

• Gula tidak baik untuk gigi kerana ia menggalakkan pertumbuhan bakteria yang tidak baik di dalam mulut dan boleh menyebabkan kerosakan gigi.

Kajian menunjukkan kesan gula tambahan ke atas kanak-kanak boleh dikurangkan dengan mengelakkan pengambilan makanan yang ada gula tambahan dalam diet seharian mereka. Sebaliknya, ibu bapa boleh menggantikannya dengan karbohidrat lain seperti roti, pasta dan nasi. Pada masa sama langkah ini dapat mengawal berat badan dan pengambilan kalori mereka.

Tetapi pertama sekali, ibu bapa perlu mengambil inisiatif dan bertanggungjawab untuk melengkapkan diri dengan pengetahuan mengenai cara mengenal pasti gula tambahan dalam makanan.

Kebanyakan ibu bapa tidak sedar sesetengah susu tepung rumusan kanak-kanak juga mengandungi gula tambahan. Apabila kanak-kanak kerap diberikan susu tepung ini, kemungkinan gula tambahan yang diambil sudah melebihi jumlah maksimum iaitu tiga sudu teh sehari.

Sumber : www.hmetro.com.my dan google (gambar)

Komen dgn Fesbuk

komen